Wat is de brugklas eigenlijk?
1341
post-template-default,single,single-post,postid-1341,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,qode-news-2.0.2,qode-quick-links-2.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Wat is de brugklas eigenlijk?

Iedereen moet in groep 8 een verplichte eindtoets maken. Zo kan de school zien wat jij allemaal op de basisschool hebt geleerd. Scholen kunnen kiezen uit 6 verschillende toetsen, maar de meeste bekende is de CITO-toets. 

Eerst krijg je de uitslag, dan een advies voor welke richting het beste voor jou is. VMBO-basis beroepsgericht leerweg, VMBO-kader beroepsgericht leerweg, MAVO (de MAVO wordt ook wel eens VMBO-T genoemd), HAVO of VWO. Daarnaast krijg je ook een advies van je juf of meester. Omdat zij jou beter kennen, telt hun advies meer mee dan het advies van de toets. 

Met dit advies, kun jij kiezen voor een school die bij jou past. In het eerste jaar zit je in de brugklas. Dit is de overgang van de basisschool naar de middelbare school. Hier wordt snel duidelijk of jij op het juiste niveau zit. Soms kun je te laag óf te hoog zitten en dan kun je in het tweede jaar naar een niveau dat beter bij je past.