Pesten
1198
post-template-default,single,single-post,postid-1198,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,qode-news-2.0.2,qode-quick-links-2.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Pesten

Soms is de brugklas een fijne nieuwe start. Als je in groep 8 werd gepest zijn die pesters hopelijk naar een andere school gegaan. Dan is dit een mooi moment om nieuwe vrienden te maken. Helaas kan het ook andersom zijn. Wanneer je op de basisschool juist goed in de groep paste en lekker mee ging, kan het zijn dat je nu juist gepest wordt. Ai! niet oké!

Word je nu gepest? Praat er dan met iemand over. Bespreek het met je mentor of je vertrouwenspersoon op school. Praat er ook vooral thuis over.

Ben jij degene die iemand pest? Denk er dan goed over na waarom je het doet? Vind je de persoon die jij pest niet leuk of aardig? Is die persoon dan al die energie wel waard? Focus je vooral op de klasgenoten die je wél aardig vindt en laat anderen met rust. Pest je juist omdat je heel onzeker bent of misschien wel bang dat jij anders gepest wordt? Praat er dan met iemand over en ga bij jezelf na of jij het fijn zou vinden als iemand jou zo behandelt.

Vraag om hulp! Elke school heeft een pestprotocol. Jouw leraren kunnen je helpen als je gepest wordt en ze kunnen je straffen als je iemand pest. Want pesten is niet oké. Vind je het te eng om naar je leraar te gaan? Kijk op www.pestweb.nl voor tips of stuur ons dan een WhatsAppje zodat wij met je mee kunnen denken voor een oplossing.